Clubs te creatief met spelerscontracten

Peterselieman

Een onderzoek van Voetbal International heeft uitgewezen dat sommige clubs wel erg ver gaan om juridische regels en geldverlies te ontlopen. Volgens het voetbalblad zouden De Graafschap en Vitesse van Merab Jordania bijvoorbeeld talenten een contract als kraanmachinist of facilitair medewerker laten tekenen.

"Het zijn gekunstelde constructies die niet passen in het voetbal en zeker niet in de Eredivisie", reageert Ko Andriessen, voorzitter van spelersvakbond ProProf. "Clubs willen wél spelers binden, maar níét de consequenties daarvan aanvaarden. Sommige bepalingen zijn gewoon in strijd met de wet. Dat heeft niets te maken met professioneel voetbal", reageert hij verder verbolgen.

Bij Vitesse zijn de constructies des te opmerkelijker, omdat nieuwe aankopen volgens VI zelfs meteen een contract van een half miljoen aangeboden krijgen. "Tja. Vorig jaar hebben we op verzoek van de clubs de CAO verder versoberd. Vanwege de crisis," ging Andriesen verder. "Dan mag je toch op zijn minst verwachten dat de afspraken ook worden nagekomen. Als je een speler niet goed genoeg vindt, moet je hem ook geen contract aanbieden. Het zijn juridische trucs die mij totaal niet lijken te passen in de geest en reglementen van de KNVB."