Test spoort klebsiellabacterie snel op

Redactie

Ziekenhuizen kunnen met een speciaal ontwikkelde sneltest de klebsiellabacterie opsporen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt de test vanaf maandag beschikbaar aan alle Nederlandse ziekenhuizen. Zij kunnen dan binnen enkele uren vaststellen of iemand besmet is geraakt met de resistente bacterie, meldt een onderzoeker van het RIVM.

De test is ontwikkeld naar aanleiding van de uitbraak van de klebsiellabacterie in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Daar overleden 28 patiënten die met de bacterie besmet waren. Van nog eens 88 mensen is vastgesteld dat ze de bacterie onder de leden hebben.

Het Maasstad Ziekenhuis laat in een reactie weten dat de nieuwe test niet geschikt is om in dat ziekenhuis gebruikt te worden. Er wordt daar al gebruik gemaakt van een test van het RIVM waarmee grote aantallen monsters onderzocht kunnen worden. De nieuwe test zou vooral van pas komen om het materiaal van een klein aantal patiënten te testen.

Vorige week legde algemeen directeur van het Maasstad Ziekenhuis Paul Smits zijn functie neer. Over zijn vertrekpremie van ruim 235.000 euro ontstond veel ophef.