Tien Nederlandse atleten naar WK atletiek

Olga Kroeders

Nederland stuurt tien atleten en twee estafetteploegen naar het WK atletiek. Dat meldt de Atletiekunie vandaag. Opvallendste atleet in de selectie is Churandy Martina. De Antilliaanse 100 en 200 meterloper komt sinds dit jaar voor Nederland uit nadat de Nederlandse Antillen eind vorig jaar werden opgeheven.

Churandy komt ook op de 4x100 meter estafette in actie. Voor die ploeg zijn ook Givanni Codrington, Jerrel Feller, Mike van Kruchten, Patrick van Luijk en Brian Mariano geselecteerd.

Ook de naam van 800 meterloper Bram Som valt op. De middenafstandsloper was op enkele honderdsten van de kwalificatie-eis gestrand, maar werd toch geselecteerd. Verder werden discuswerpers Erik Cadée en Rutger Smith en tienkampers Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos nog in de WK-ploeg opgenomen.

Bij de vrouwen is Dafne Schippers een opvallende naam. Het 19-jarige talent plaatste zich voor de 100 meter, 200 meter en de zevenkamp, maar doet alleen aan de 200 meter en de 4x100 meter mee. Op dat laatste onderdeel wordt ze bijgestaan door Marit Dopheide, Anouk Hagen, Nikki van Leeuwen, Jamile Samuel en Kadene Vassell.

Yvonne Hak, vorig jaar tijdens het EK in Barcelona nog goed voor een zilveren plak, komt op de 800 meter uit. Discuswerpster Monique Jansen en zevenkampster Remona Fransen gaan ook mee naar de titelstrijd.

Het WK atletiek wordt dit jaar in het Zuid-Koreaanse Daegu gehouden. De wereldtitels worden daar tussen 27 augustus en 4 september verdeeld.