Nederland levert terreurverdachte uit aan VS

bennootje

Nederland levert na een lange juridische strijd een Somalische terreurverdachte uit aan de Verenigde Staten. Amerikaanse media melden dat de 45-jarige Mahamud O., die eerder werd opgepakt in een Nederlands asielzoekerscentrum, vrijdag lokale tijd wordt verwacht in een rechtbank in Minnesota.

Een woordvoerder van het Ministerie van Justitie wil donderdagavond de uitlevering van de man niet bevestigen en stelt er pas vrijdag meer over te kunnen vertellen.

De Hoge Raad bepaalde in februari dat O. mag worden uitgeleverd aan de VS. De man, een voormalig inwoner van de Amerikaanse stad Minneapolis, zou deel uitmaken van het Somalische Al Shabab, een aan Al Qaida gelieerde radicale beweging.

Eerder had de rechtbank in Rotterdam al bepaald dat de man mocht worden uitgeleverd, omdat de feiten waarvan hij in Amerika wordt verdacht ook in Nederland strafbaar zijn. De Amerikaanse autoriteiten garandeerden destijds dat de Somaliër daar niet de doodstraf krijgt.

De verdachte werd in 1966 in Somalië geboren, maar is sinds 1994 Amerikaans staatsburger. De man verhuisde in november 2008 naar Nederland. Hij werd in november 2009 in Amerika in staat van beschuldiging gesteld en daarna op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten in een asielzoekerscentrum in Nederland gearresteerd. Sindsdien zat hij in Nederland vast.

O. zou in 2007 en 2008 hebben geholpen mensen naar Somalië te laten reizen om daar te worden opgeleid door Al Shabab. Ook financierde de verdachte de aankoop van wapens.

Amerikaanse autoriteiten denken dat jonge Somaliërs in Minneapolis zijn gerekruteerd om zich aan te sluiten bij Al Shabab. O. zou als verdachte in beeld zijn gekomen, nadat drie Somaliërs die eerder waren gearresteerd de FBI inlichtten over de rol van de nu uitgeleverde man. Vooralsnog zijn veertien Somaliërs aangeklaagd.

Een medewerker van de FBI stelt in Amerikaanse media dat de uitlevering van de verdachte door Nederland een 'lang en vervelend' proces was.