Verzwakte bruinvis gestrand op Vlieland

Redactie

Op Vlieland is donderdagochtend een bruinvis gestrand. Het dier leeft nog en is opgevangen door SOS Dolfijn in Harderwijk. Dat meldt de stichting donderdag. Het dier is ernstig verzwakt en wordt momenteel in het water van het opvangbassin ondersteund omdat het niet zelf meer kan zwemmen.

De oorzaak van de stranding wordt nog onderzocht. De bedoeling is dat het mannetje, dat de naam Bas heeft gekregen, uiteindelijk dusdanig aansterkt dat hij kan terugkeren naar de zee.

Deze zomer spoelen veel dode en levende bruinvissen aan op de Nederlandse stranden. Zo meldde de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren eerder dat zondag aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust acht dode bruinvissen waren aangespoeld. Eerder deze maand spoelden ook al zeven kadavers aan.

Voor SOS Dolfijn is het donderdag aangespoelde mannetje de veertiende bruinvis die de stichting dit jaar opvangt. De stichting zegt sinds januari 22 meldingen van levend gestrande bruinvissen te hebben ontvangen.

Volgens Stichting De Noordzee zijn er de afgelopen vier weken in totaal zo'n honderd dode bruinvissen aangespoeld op de Nederlandse kust. Dat is een record voor de tijd van het jaar. De oorzaak is onbekend, maar volgens de stichting is verstikking en verdrinking door visnetten een groot gevaar. De dieren zouden beter beschermd moeten worden.

Een bruinvis is een walvisachtige, die 1,80 meter lang en zestig kilo zwaar kan worden. Ze komen vooral voor in de open zee, in water van maximaal tweehonderd meter diep en een temperatuur onder de 17 graden.


Ernstig verzwakte bruinvis gestrand op Vlieland (Foto: Novum)