Twee dagen debat over Griekenland

Redactie

De Tweede Kamer komt waarschijnlijk volgende week dinsdag en woensdag terug van het zomerreces om te debatteren over de financiële hulp aan Griekenland. Dat melden verschillende Kamerleden donderdag.

Op dinsdag debatteren de financiële specialisten met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Tijdens zo'n commissievergadering kunnen echter geen moties worden ingediend. Dat kan alleen tijdens een plenaire afronding van het debat, dat woensdag wordt gehouden. Omdat er ook over moet worden gestemd, moeten alle Kamerleden hun zomervakantie onderbreken.

Het debat wordt gehouden op verzoek van de oppositiepartijen PvdA en D66. Deze partijen vinden dat premier Mark Rutte (VVD) iets heeft uit te leggen, omdat hij volgens deze partijen een rekenfout van vijftig miljard heeft gemaakt. Een zogeheten technische briefing over het steunpakket, die de financieel specialisten in de Kamer dinsdag van topambtenaren kregen, heeft onvoldoende duidelijkheid gebracht.

Na afloop van de Europese top zei Rutte dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van banken. De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van de banken.

Wouter Koolmees (D66) vindt dat Rutte een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven. Ronald Plasterk (PvdA) vraagt zich af of de premier wel wist waarvoor hij had getekend. Het kabinet heeft de steun van de oppositiepartijen nodig, aangezien gedoogpartij PVV niets ziet in het lenen van geld aan het noodlijdende Griekenland.