Eeuwenoude relieken gevonden in Munsterkerk

Redactie

In de Munsterkerk in Roermond zijn in de nis van een altaar eeuwenoude relieken gevonden. Het gaat onder andere om tien schedels in met parels versierde doeken. Mogelijk betreft het relieken die verband houden met de verering van de heilige Ursula, zegt kunsthistoricus Erik Caris van de gemeente Roermond donderdag.

Caris onderzoekt de bouwgeschiedenis van de Munsterabdij in de Limburgse stad. Bij de bouw van abdijen speelden relieken van heiligen een belangrijke rol. Caris vond aanwijzingen dat ook in de Munsterkerk relieken aanwezig waren. Op een oude foto van een gat in het altaar waren een aantal pakketjes te zien. Die zijn nu met een endoscoop gefotografeerd.

Caris weet niet hoe de relieken in de kerk komen en of ze daar vanaf het begin liggen. De Munsterabdij werd in de dertiende eeuw gebouwd. Ursula was in die tijd een bekende heilige. Veel abdijen in Duitsland, Nederland en België namen relieken van de heilige op in hun kerk. Onderzoek moet uitwijzen of het ook daadwerkelijk om Ursula-relieken gaat.


Eeuwenoude relieken gevonden in Munsterkerk (Foto: Novum)