Hefbrug Waddinxveen maandag weer in gebruik

Redactie

De hefbrug in Waddinxveen is vanaf maandag weer volledig in bedrijf, nadat de brug vrijdag voor de tweede keer in korte tijd naar beneden stortte. Maandag zijn alle werkzaamheden aan de brug uitgevoerd. De brug is dan veilig, bezweert een woordvoerder van de provincie woensdag. "Anders zouden we er geen schepen onderdoor en geen verkeer overheen laten gaan."

De brug wordt deze week vanwege de werkzaamheden beperkt bediend voor de scheepvaart. Tot en met vrijdag gaat de brug een keer per uur open. Zaterdag kunnen schepen er alleen om 06.00 en 07.00 uur langs en zondag elk uur tussen 14.00 en 18.00 uur. Zaterdag is de brug ook van 07.00 tot 20.00 uur dicht voor het wegverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen dan in een gratis taxibusje stappen.

Het beweegbare brugdeel van de hefbrug zakte vrijdagochtend door een storing onverwacht van twintig naar 7,5 meter. Niemand raakte gewond. De brug uit 1936, een rijksmonument, raakte in juni nog zwaar beschadigd nadat het gevaarte van circa 25 meter hoogte naar beneden kwam. Ook toen raakte niemand gewond.

Het neerstorten was volgens de provincie toen het gevolg van een menselijke fout. Bij het omzetten van de hoofdbediening naar het noodaggregaat werd een handeling niet goed uitgevoerd. De exacte oorzaak van beide incidenten wordt nog onderzocht.

De Zuid-Hollandse gedeputeerde voor verkeer en vervoer Ingrid de Bondt heeft haar vakantie afgebroken vanwege de kwestie. Ze wil voorkomen dat opnieuw een grote storing optreedt. De provincie heeft besloten de brugaandrijving en elektromotor in zijn geheel te vervangen.