Kamer opnieuw terug van reces

Redactie

De Tweede Kamer komt volgende week opnieuw terug van zomerreces om met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) te debatteren over de financiële hulp aan Griekenland. Dat bleek woensdagmiddag na afloop van een briefing in de Tweede Kamer. Topambtenaren gaven uitleg over de steunmaatregelen.

Ronald Plasterk (PvdA) vroeg zich na de briefing openlijk af of Rutte wel weet waarvoor hij heeft getekend. De premier noemde na afloop van de eurotop over de Europese schuldencrisis een ander bedrag dan zijn collega's.

Hij zei dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van banken. De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van de banken.

Een topambtenaar van het ministerie van Financiën erkende woensdagmiddag dat Rutte een andere voorstelling van zaken had kunnen geven. Hij zei dat ook nog veel onduidelijk is over de risico's die Nederland loopt en welk beslag de hulp op de begroting legt. Pas met Prinsjesdag wordt daarover meer duidelijk.

Volgens Plasterk is duidelijk dat Rutte een rekenfout heeft gemaakt. Dat roept de vraag op of de premier wel wist wat hij steunde. De PvdA'er wil daarover liefst volgende week nog een debat met de premier. Nu de bedragen hoger uitvallen, wil hij van de premier horen of dat nog wel in het mandaat past dat het kabinet van de Kamer heeft gekregen.

De PvdA'er krijgt bijval van de PVV, D66 en de SP. Volgens Wouter Koolmees (D66) heeft de premier een 'verkeerde voorstelling van zaken' gegeven. Het kabinet is afhankelijk van de steun van oppositiepartij PvdA, omdat gedoogpartner PVV niet van plan is de Grieken te hulp te springen. Deze partij steunt wel het debat.

Regeringspartijen VVD en CDA tillen minder zwaar aan de verwarrende boodschap van Rutte. Helma Neppérus (VVD) vindt dat de premier een 'stukje verwarring' heeft gezaaid. Maar zij wijst erop dat de fout al snel is rechtgezet. Elly Blanksma (CDA) sprak van een 'complexe materie'.

De briefing heeft veel onduidelijkheid weggenomen maar omdat ook nog veel vragen resteren, wil ook Blanksma snel een debat met het kabinet.


Kamer opnieuw terug van reces (Foto: Novum)