Duitsland en Zwitserland sluiten belastingdeal

Redactie

Duitsland en Zwitserland hebben woensdag een overeenkomst gesloten over Duitsers die via Zwitserse banken belastingen in hun thuisland ontduiken. In de regeling is een garantie van zo'n 1,88 miljard euro van de Zwitserse banken opgenomen.

De overeenkomst, die in de Zwitserse stad Bern werd ondertekend, biedt Duitsers met activa in Zwitserland die niet aan de Duitse belastingdienst zijn opgegeven de kans om hun achterstallige belasting in één klap te betalen. Ook wordt er in de toekomst een vlaktaks voor vermogenswinst ingesteld voor Duitsers met activa in Zwitserland.

Berlijn klaagt al langer over de grote hoeveelheid Duits geld die wordt verstopt in Zwitserse kluizen. De ministers van financiën van beide landen zeiden in een verklaring dat de overeenkomst 'niet alleen de privacy van de klanten van banken respecteert, maar ook een garantie biedt voor de implementatie van legitieme fiscale claims'.

De formele ondertekening van de overeenkomst heeft binnen enkele weken plaats. Het is de bedoeling dat de regeling in 2013 ingaat.