Lars von Trier geeft nooit meer persconferenties

Redactie

Lars von Trier is niet van plan ooit nog deel te nemen aan een persconferentie. "Vanaf nu zwijg ik net zoals Terrence Malick," zegt de Deense regisseur over zijn Texaanse collega in een interview met de Franse krant Libération. Het enfant terrible werd dit jaar uit het filmfestival van Cannes geschopt omdat hij tijdens een persconferentie Adolf Hitler en de nazi's op een voetstuk had geplaatst.

De film Tree of Life van Malick was de grote concurrent van Melancholia tijdens de prijsuitreiking van het Franse filmfestival. De Gouden Palm ging uiteindelijk naar de film van de zwijgzame Amerikaan, die zelden tot nooit publieke optredens geeft. "Dat voorrecht is niet exclusief aan hem voorbehouden," stelt Von Trier, die het voorbeeld van de mysterieuze regisseur wil volgen.

Von Trier zegt dat hij onvoorbereid deel had genomen aan het persmoment voor zijn film Melancholia, omdat Cannes-baas Gilles Jacob hem had gevraagd. "Net als een man die van zijn fiets valt, was ik in paniek," zegt Von Trier die zichzelf tijdens de persconferentie steeds dieper in de nesten werkte. De 55-jarige Deen heeft talloze keren zijn excuses aangeboden voor zijn controversiële woorden, maar wil wel aantekenen dat 'de politieke correctheid deze wereld vermoordt'.

Melancholia is een duistere film over het naderende einde der tijden met Kirsten Dunst in de hoofdrol. De film gaat op 25 augustus in Nederland in première. Von Trier werkt aan zijn volgende filmproject Nymphomaniac, dat gaat over het erotische leven van vrouwen, van hun kindertijd tot hun middelbare leeftijd.