Vier jaar cel voor miljoenenoplichting

Redactie

De oprichter van beleggingsfonds Caribbean Comfort is woensdag veroordeeld tot vier jaar cel. De rechtbank in Amsterdam acht bewezen dat de man ruim 1100 beleggers ertoe heeft gebracht ongeveer 22 miljoen euro te beleggen in een project in de Dominicaanse Republiek, dat nooit van de grond kwam. Ook moet hij ruim acht miljoen euro terugbetalen aan beleggers.

De 52-jarige Geert P. heeft een deel van het geld verduisterd en daarvan een luxebestaan geleid in de Dominicaanse Republiek. De beleggers hield hij lange tijd aan het lijntje. Om te voorkomen dat ze hun geld terugvroegen, gaf hij ze nieuwe contracten, waarbij hij stelde dat het project was gestart.

Ondertussen ontdook P. het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dat er juist voor is bedoeld beleggers te beschermen tegen dit soort 'malafide praktijken', stelt de rechtbank. De beleggers zien vermoedelijk maar een deel van hun inleg terug.

Tegen de man was vijf jaar cel geëist. De rechtbank komt tot een lagere straf, vooral omdat P. ruim twee jaar in voorarrest heeft gezeten. Daardoor heeft hij 'uitzonderlijk lang het aanmerkelijk zwaardere regime' van een huis van bewaring moeten ondergaan dan wanneer hij naar een gewone gevangenis zou zijn overgebracht.

Een groot deel van de beleggers heeft schadevergoeding geëist. Als P. de opgelegde acht miljoen euro niet betaalt, moet hij nog eens een jaar extra in de gevangenis doorbrengen. P. was al eens eerder veroordeeld voor een soortgelijk vergrijp. De voorwaardelijke celstraf van vier maanden die hieraan was verbonden moet hij nu ook gaan uitzitten.