Recordaantal NS-treinen op tijd

Redactie

Afgelopen zes maanden reed een recordaantal treinen van de Nederlandse Spoorwegen op tijd. 95 procent reed volgens het spoorboekje. Dat maakte de treinvervoerder woensdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Volgens eigen zeggen geeft driekwart van de reizigers de NS nu een rapportcijfer van een zeven of hoger.

Over geheel 2010 gaf ook al 75 procent van de reizigers een zeven of hoger, in 2009 was dit hoger met 78 procent. De NS vervoerde in de eerste zes maanden vijftigduizend reizigers meer per dag, een stijging van vier procent. De NS herstelt hiermee van een moeilijke start in 2011 als gevolg van de winterperikelen.

De financiële resultaten van de NS waren ook positief. Over het eerste half jaar van 2011 boekte het bedrijf een negen procent hogere winst ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst bedroeg 108 miljoen euro.

De NS schrijft de licht hogere winst toe aan hogere reizigersaantallen, meer stationswinkels, moderner materieel en minder energieverbruik. Het resultaat uit bedrijfsactiviteiten van NS bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar 144 miljoen euro, tegenover 141 miljoen euro in 2010.

De NS investeerde in de eerste zes maanden tweehonderd miljoen euro, vooral in nieuwe treinen en nieuwe stations. Het aantal Sprinters groeide naar honderd. Daarnaast worden verschillende stations vernieuwd, zoals in Utrecht, Den Haag en Zwolle. De NS geeft aan dat de resultaten verder moeten verbeteren om deze investeringen terug te verdienen.


Recordaantal NS-treinen op tijd (Foto: Novum)