Artsen woest om weigering vergoeding kankermedicijn

Redactie

Artsen zijn boos dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft besloten dat een bepaald geneesmiddel voor borstkankerpatiënten niet wordt vergoed. Volgens de specialisten heeft het medicijn een onmiskenbare meerwaarde. Door de beslissing moeten patiënten het medicijn zelf betalen.

De minister nam onlangs na drie jaar een besluit over het middel Lapatinib, zegt hoogleraar geneeskundige oncologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum en voorzitter van de Borstkanker Onderzoek Groep woensdag. Het middel heeft bij zeker de helft van de patiënten gunstige effecten, aldus Nortier.

Jaarlijks komen ongeveer honderd patiënten in aanmerking voor Lapatinib. Het gaat om mensen met vergevorderde of uitgezaaide borstkanker bij wie andere kankerremmers niet werken. Patiënten moeten vier tot vijf pillen per dag innemen. Dat kan maandelijks al gauw honderden euro's kosten, zegt de hoogleraar.

In de periode dat nog geen beslissing was genomen, stelde producent GlaxoSmithKlein het gratis beschikbaar. In totaal kregen de afgelopen jaren ongeveer driehonderd patiënten het middel.

Patiënten die het middel gebruiken, leven volgens de professor gemiddeld nog anderhalf jaar met een redelijke kwaliteit van leven. "Het stelt uitzaaiingen naar de hersenen uit. Hadden de patiënten het niet gehad, dan zou het leven waarschijnlijk korter en van minder hoge kwaliteit zijn geweest."