Zorgpersoneel meldt misstand niet

Redactie

Misstanden in ziekenhuizen worden vaak niet gemeld door het personeel. Slechts vier op de tien medewerkers zegt aan de bel te trekken als zij getuige zijn van onverantwoord optreden door specialisten. Dat blijkt uit een enquête van de vakbond CNV Publieke Zaak.

Een derde van de vijfhonderd ondervraagden, onder wie veel verpleegkundigen, zegt situaties meegemaakt te hebben die niet zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, terwijl dat wel had gemoeten. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die zijn overleden na een val uit bed of patiënten die verkeerd bloed toegediend hebben gekregen.

Volgens de vakbond is angst voor de reacties van collega's en leidinggevenden een belangrijke reden om te blijven zwijgen over misstanden. Daarnaast speelt onwetendheid mee. Driekwart van de ondervraagden is niet op de hoogte van de klokkenluidersregeling voor de zorg. Medewerkers die wel van de regeling weten, maken er geen gebruik van omdat melden niet anoniem kan.

Aanleiding voor het onderzoek is de uitbraak van de multiresistente bacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Die werd lang onder de pet gehouden.