Mugabe: terroristen NAVO uit op macht in Harare

Redactie

'Krankzinnigen in het Westen' zijn uit op een machtswisseling in Zimbabwe. Daarvoor heeft president Robert Mugabe, die het land al meer dan dertig jaar met ijzeren hand regeert, zijn burgers maandag gewaarschuwd.

De Zimbabwaanse president noemde de NAVO tijdens een eerbetoon aan de guerrillastrijd die hem in 1980 aan de macht bracht een 'terreurorganisatie'. Mugabe verwees naar de burgeroorlog in Libië, waar de NAVO de opstand tegen het regime van Moammar Gadhafi steunt. "Kijk naar hun schaamteloze pogingen om Gadhafi te vermoorden. Ze bombarderen doelbewust de onderkomens van zijn gezin. Wees gewaarschuwd dat ze dit in elk Afrikaans land kunnen aanrichten."

De bejaarde president noemde enkele Zimbabwaanse oppositieleden 'door demonen bezeten overlopers' die zich om hulp tot het Westen wenden. "Het moment is aangebroken om deze duivels uit te drijven", tierde Mugabe. Hij herhaalde vervroegde verkiezingen te willen uitschrijven. Die moeten een einde maken aan de wankele coalitieregering waarin hij samenwerkt met zijn rivaal Morgan Tsvangirai.

Mugabe zwoer voorts wraak te nemen op de Westerse landen die Zimbabwe sancties hebben opgelegd. "Vanaf heden zullen we hen niet langer vriendelijk bejegenen", zei de president over de ruim vierhonderd Britse bedrijven in Zimbabwe. "Als ze goud willen blijven delven moeten de sancties worden ingetrokken."

Het Westen legde Zimbabwe sancties op omdat het de regering-Mugabe verwijt de mensenrechten te schenden. Alleen dit jaar al pakte de Zimbabwaanse politie talloze oppositieleden op op grond van volgens de oppositie valse aanklachten.