Ombudsman kritisch over beveiliging DigiD

Redactie

De veiligheid van de DigiD is ondermaats. Dat zegt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer maandag in een interview in het AD. Volgens hem blijkt uit klachten dat het 'een zeer zwak beschermd systeem' is. De Ombudsman trok in 2008 al over de beveiliging aan de bel, maar daar is onvoldoende mee gedaan.

Vorige week kwam de digitale handtekening al negatief in het nieuws omdat beveiligingsexperts stelden dat het systeem lek is. Het ministerie liet toen in een reactie weten dat het aantal daadwerkelijke gevallen van fraude erg meevalt. Het zou gaan om enkele honderden gevallen op 50 miljoen transacties.

Volgens Brenninkmeijer is naar aanleiding van zijn rapport in 2008 een extra beveiliging ingebouwd tegen fraude, maar is daar te weinig ruchtbaarheid aan gegeven. "Als je dat niet goed communiceert, heb je er weinig aan. Daarnaast hebben slachtoffers niet altijd in de gaten dat er misbruik wordt gemaakt van DigiD."

De Ombudsman wil dat de informatievoorziening over DigiD direct wordt verbeterd. Zo moet er een duidelijke knop komen op de site van DigiD voor mensen met klachten en problemen. Nu is informatie daarover op de site onvindbaar. "Het is een soort jungle."