6 kilometer boeken in Deventer

Redactie

Boekliefhebbers kunnen zondag weer terecht in Deventer, dat het decor is van de 23e editie van de Deventer Boekenmarkt. De 878 boekenkramen zijn verspreid over ruim 6 kilometer en trekken tot 17.30 uur naar verwachting 125.000 bezoekers.

Vorig jaar trok de grootste boekenmarkt van Europa door het goede weer 120.000 bezoekers. In 2009 viel de opkomst nog tegen vanwege de regen. Toen kwamen 75.000 bezoekers op de markt af. Dit jaar begint de dag vrij zonnig, maar in de loop van de ochtend kunnen stapelwolken ontstaan, die kunnen uitgroeien tot een regen- of onweersbui.

Boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder­land bieden hun waar aan in de Hanzestad. De markt begint om 09.30 uur, maar de eerste liefhebbers arriveren al om 07.00 uur. Verder kunnen bezoekers genieten van muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Ook de winkels in de binnenstad zijn open.

De eerste editie van de boekenmarkt werd in 1989 gehouden met ruim honderd boekenkramen op de Welle. Nu staan er jaarlijks 878 boekenkramen opgesteld. Deventer was aan het eind van de vijftiende eeuw een van de belangrijkste drukkerscen­tra van Nederland. De stad telt nog altijd relatief veel drukke­rijen, uitgeverij­en, bibliotheken, boekhandels en antiquari­aten.


6 kilometer boeken in Deventer (Foto: Novum)