Poolse politicus Lepper pleegt zelfmoord

Harry

De Poolse politicus Andrzej Lepper is vrijdagmiddag dood aangetroffen in het kantoor van zijn partij in Warschau. Waarschijnlijk heeft de 57-jarige voormalige vicepremier zelfmoord gepleegd. De agrarische Zelfverdedigingspartij, waarvan hij de leider was, stond er in de peilingen slecht voor.

Lepper was in 2006 en 2007 vicepremier en minister van landbouw in het conservatief-nationalistische kabinet van Jaroslaw Kaczynski. Dat kabinet viel uiteen door onderling geruzie tussen de drie coalitiepartners. Lepper werd de laan uit gestuurd nadat hij beschuldigd was van het aannemen van steekpenningen.

De controversiële politicus werd vorig jaar veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf voor seksuele intimidatie van een vrouw die een baan in zijn partij wilde. Lepper achtte zich onschuldig en was tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Lepper was een symbool van het nationalistische populisme in de Poolse politiek van de jaren negentig en de eerste jaren van deze eeuw. Zijn politieke stijl werd gekenmerkt door grove argumenten en soms gewelddadige protesten. Dat leverde hem de stem op van het gefrustreerde deel van de maatschappij.

De schandalen en de toenemende welvaart nadat Polen in 2004 lid werd van de Europese Unie deden de partij geen goed. Bij de parlementsverkiezingen in 2007 wist de Zelfverdedigingspartij de kiesdrempel van vijf procent niet te halen. Recente peilingen wezen uit dat de partij bij de verkiezingen in oktober op niet meer dan een procent van de stemmen kan rekenen.