Gay Pride maakt zich op voor hoogtepunt

Redactie

De Amsterdam Gay Pride beleeft zaterdag zijn climax met de jaarlijkse botenparade. Organisator ProGay verwacht tussen de vierhonderdduizend en vijfhonderdduizend toeschouwers.

Hoeveel mensen naar de gayparade komen kijken hangt erg af van het weer, zegt een woordvoerder. Vorig jaar bleef het door de regen bij 380.000 man. Volgens het KNMI wordt het iets boven de 20 graden met wolken en af en toe een flinke regenbui.

Aan de botenoptocht doen maximaal tachtig boten mee, meer mag niet van gemeente en politie. Het aantal aanmeldingen neemt echter elk jaar toe. "Vorig jaar wilden 220 organisaties meevaren, dit jaar 260", aldus de zegsman. Er is geloot om te bepalen wie mee mogen varen.

Het hoogtepunt van de botenparade is dit jaar volgens ProGay de defensieboot. Voor het eerst varen militairen in uniform mee. Vorig jaar mochten ze alleen op eigen titel meedoen. Het jaar daarvoor mochten militairen helemaal niet meevaren.

Namens de regering vaart minister van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) mee. Haar aanwezigheid was eerder onzeker. ProGay en homobelangenvereniging COC hebben flinke kritiek op het kabinetsbeleid.

COC en ProGay willen onder meer dat de regering zich hardmaakt voor homovoorlichting op school. Ook zijn ze het er niet mee eens dat homo's geen bloed mogen afstaan omdat ze een risicogroep zouden zijn en dat nieuwe ambtenaren nog steeds mogen weigeren om homo's te trouwen.

ProGay is wel blij met de Amsterdamse stadsdelen. Die organiseren steeds vaker hun eigen Gay Pride festiviteiten. "Vroeger was het een feest in de binnenstad. Dit jaar doet ook Amsterdam Oost voor het eerst mee met een eigen programma", zegt de woordvoerder.

Traditiegetrouw sturen ook veel politieke partijen afgezanten naar de botenoptocht. Zo doen voor D66 Boris Dittrich, Pia Dijkstra en Sophie in 't Veld mee en heeft de VVD een eigen boot, die ook ruimte biedt aan politici uit Servië en Kroatië. GroenLinks heeft ook een eigen boot. Of er Kamerleden van de PVV meedoen is niet bekend.

Gay Pride krijgt dit jaar ook steun van de Nederlandse Bank, die meevaart en voor de gelegenheid een regenboogvlag hijst op het gebouw aan het Frederiksplein. Het is voor het eerst dat een andere vlag dan de Nederlandse wappert aan het gebouw.