Kan droomt in Hiroshima van 'atoomvrij' Japan

Redactie

Premier Naoto Kan van Japan streeft naar een "samenleving die niet afhankelijk is van kerncentrales". Dit zei de regeringsleider zaterdag in Hiroshima bij de jaarlijkse herdenking van de eerste inzet van een atoombom. Hij repte over de 'mythe' van de veiligheid van kerncentrales.

Het was de eerste Hiroshimaherdenking sinds de ramp met de Japanse kerncentrale Fukushima in maart. Tot nu toe werd in Japan het debat over het gebruik van kernenergie meestal gescheiden gehouden van de traumatische ervaring met atoombommen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

De burgemeester van Hiroshima, Kazumi Matsui, zei tijdens de ceremonie dat de problemen met de reactoren in Fukushima, die zijn veroorzaakt door een tsunami, het vertrouwen van de Japanners in kernenergie hebben ondermijnd. Volgens opiniepeilingen wil circa 70 procent van de Japanners af van de kerncentrales in het land.

De Amerikanen bestookten Hiroshima, in het westen van Japan, op 6 augustus 1945 met een atoombom. Het was de eerste keer dat het verwoestende nieuwe wapen werd ingezet tegen de bevolking. Op 9 augustus volgde de atoombom op Nagasaki. Meer dan 270.000 Japanners kwamen als gevolg van de twee aanvallen om het leven.

Nog steeds gaan jaarlijks overlevenden dood als gevolg van de blootstelling aan radioactiviteit. Bij de herdenking met meer dan 50.000 belangstellenden zaterdag gaven vertegenwoordigers van meer dan 60 landen acte de présence. Na de aanvallen op Hiroshima en Nagasaki werden geen atoombommen meer ingezet.