'Oprah krijgt terecht een Oscar'

De voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, heeft gereageerd op kritische vragen vanuit de filmwereld bij het toekennen van een Oscar aan Oprah Winfrey.

Filmcriticus Armond White stelde dat de Jean Hersholt Humanitarian Award enkel aan Oprah wordt gegeven omdat ze zwart zou zijn. Daarnaast zou het een poging van de Academy zijn om de kijkcijfers op te krikken. Andere critici delen deze mening en hebben hier geen goed woord voor over.

Tom Sherak is voorzitter van de Academy en staat aan het hoofd van de organisatie waar meer dan 6.000 mensen uit de filmindustrie bij aangesloten zijn. Tegenover The Hollywood Reporter zegt hij het volgende over de beschuldigingen. "Oprah Winfrey is een van de meest filantropische artiesten ter wereld. Ze heeft gegeven, gegeven en gegeven."

Oprah heeft als talkshowhost en baas van haar eigen televisienetwerk talloze mensen geholpen door onder andere scholen te bouwen voor meisjes in Afrika en onderwijs mogelijk te maken voor iedereen via haar stichting Angel Network. Daarnaast zou ze meer dan 500 miljoen dollar van haar eigen vermogen hebben gespendeerd aan goede doelen.

Sherak gaat door: "Ze is lid van de Academy, ze was genomineerd voor een Oscar en heeft films geproduceerd. Dit gaat niet om haar persoonlijkheid. Dit gaat over een persoon die hard heeft moet werken, het heeft gehaald en iets terug heeft gedaan voor de gemeenschap. Dat is een perfect voorbeeld waarvoor deze prijs in het leven is geroepen."

"Er zijn meerdere filantropisten lid van Academy die deze prijs zouden verdienen maar we vinden écht dat Oprah Winfrey deze award moet krijgen. Ook al heeft ze beperkt werk verricht in de filmwereld. Er zijn meer mensen in de tv-wereld die films maken, het maakt ons niet uit dat ze ook andere dingen doen. Het gaat om het werk dat ze doen voor de menselijkheid. Oprah hoort echt bij ons."

Oprah Winfrey krijgt haar Oscar op 12 november aanstaande tijdens de Governors Awards. Deze feestelijke uitreiking wordt niet op tv uitgezonden.