VK onderzoekt ontvoering door Al Qaida

Redactie

De Britse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar een video waarin gemaskerde mannen, vermoedelijk gelieerd aan Al Qaida, beweren een Britse en een Italiaanse man te hebben ontvoerd in het noorden van Nigeria. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag in een verklaring gezegd.

Op de één minuut durende video, die verspreid werd door het Franse persbureau AFP, zijn twee knielende mannen te zien met achter hen drie gemaskerde, gewapende mannen. De geblinddoekte gijzelaars, die in mei zouden zijn ontvoerd, vragen de autoriteiten in de video te voldoen aan de eisen van hun ontvoerders.

De authenticiteit van de video, die volgens AFP bezorgd is op hun kantoor in Abidjan in Ivoorkust, kan niet worden geverifieerd. De gezichten van de gijzelaars werden door AFP onherkenbaar gemaakt, al is op de beelden wel te zien dat een van hen een shirt van voetbalclub Manchester United aanheeft.

Het Britse ministerie zei donderdag in contact te staan met de Italiaanse en Nigeriaanse autoriteiten. "We doen ons best om de gijzelaars snel en veilig terug te krijgen", aldus het ministerie. "We vragen diegenen die deze mannen vasthouden ze vrij te laten, zodat ze terug kunnen keren naar hun gezinnen."

In een verklaring zegt het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de ontvoerde Italiaan geïdentificeerd is als Franco Lamolinara. Alles wordt in het werk gesteld om de twee mannen te bevrijden, aldus het ministerie.