Onderzoek naar IMF-chef Christine Lagarde

Redactie

Een Franse rechtbank heeft donderdag besloten onderzoek te doen naar mogelijk machtsmisbruik van IMF-chef Christine Lagarde. De voormalige Franse minister van financiën speelde in 2008 een rol bij een regeling tussen de Franse bank Crédit Lyonnais en een omstreden zakenman.

Crédit Lyonnais had in de jaren negentig bemiddeld tussen de Franse zakenman Bernard Tapie en Robert Louis-Dreyfus over de verkoop van het sportmerk Adidas. Tapie kreeg een vergoeding van 285 miljoen euro toegewezen nadat onregelmatigheden bij de verkoop aan het licht waren gekomen.

De rechtbank die het onderzoek naar Lagarde gelastte is een speciale rechtbank die slechts zaken behandelt waarbij ministers betrokken zijn. Een aanklager had in mei om het onderzoek gevraagd, omdat hij vermoedde dat Lagarde haar boekje te buiten was gegaan bij de deal.

De advocaat van Lagarde, Yves Repiquet, zei zich geen zorgen te maken over het onderzoek en er zelfs blij mee te zijn. "De onderste steen wordt boven gehaald. Er zal niet langer ook maar de geringste twijfel bestaan", aldus de advocaat.

Het duurt naar verwachting nog maanden voordat het onderzoek is afgerond en er wordt besloten of er voldoende bewijs is voor een rechtszaak.


Onderzoek naar IMF-chef Christine Lagarde (Foto: Novum)