Allison: "Niet één enkele oorzaak bij brand Heidfeld"

Peterselieman

Volgens de technisch directeur van Lotus Renault GP, James Allison, is de brand die coureur Nick Heidfeld afgelopen weekend meemaakte een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Eén enkele oorzaak is dan ook niet aan te wijzen voor het vuur dat de Duitser na zijn tweede pitstop uit deed vallen.

"Zoals vaak bij ongelukken, was er sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ten eerste reden we met een iets andere engine mapping, waardoor de uitlaatgassen heter waren dan normaal. We denken dat er hierdoor een haarscheurtje in de uitlaat is ontstaan, dat in de ronden voor de pitstop een echte scheur werd. Nick kwam dus met een kapotte uitlaat de pits binnen," zei Allison.

"Vervolgens was er een probleem bij het wisselen van de banden, waardoor de pitstop langer duurde dan normaal. Ondertussen bleef de motor toeren maken. Daarbij komt er altijd wel overtollige brandstof in de uitlaat terecht, waar de temperatuur op dat moment met 100 graden per seconde toeneemt. Door die enorme temperatuurstijging begaf de uitlaat het definitief, waardoor er een brandje onder het bodywork ontstond. De explosie kwam door een oververhitte luchtcilinder."

De Brit weet te melden dat de auto van Heidfeld na het brandje niet meer te repareren valt. "De auto is afschreven. We zullen nu de noodzakelijke maatregelen nemen om te voorkomen dat zoiets nog eens kan gebeuren. We moeten ervoor zorgen dat de luchtcilinder niet meer overhit kan raken. We dienen binnenkort een rapport bij de FIA in over het incident. Ook laten we ze weten welke acties we hebben ondernomen om herhaling te voorkomen."