Nog zes leden van Molukse motorclub vast

Redactie

Zes van de 56 opgepakte leden van de Molukse motorclub Satudarah zitten nog vast. Van drie van hen moet de identiteit nog worden vastgesteld, drie anderen hebben een 'signalering', zoals een nog openstaande boete, achter hun naam staan. Dat meldt een woordvoerder van de Amsterdamse politie zondagavond. De politie verwacht dat het zestal spoedig vrijkomt.

De leden van Satudarah werden zaterdagavond in een café in de Scheldestraat in Amsterdam aangehouden. Er was informatie binnengekomen dat er een gevecht dreigde tussen Satudarah en de Hells Angels. Burgemeester Eberhard van der Laan had daarom een noodbevel uitgevaardigd waarin stond dat personen die niet in Amsterdam wonen de stad onder begeleiding van de politie moesten verlaten.

Met het noodbevel in handen hield de politie een identiteitscontrole in het café aan de Scheldestraat. Na een tijd probeerden de leden van Satudarah door de linie van de ME te breken. Daarbij werd met flessen, tafels en stoelen gegooid. Vier agenten liepen onder meer kneuzingen, blauwe plekken en een snijwond op.

De 56 arrestanten werden opgepakt vanwege het niet gehoorzamen aan de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarvoor kunnen mensen niet lang worden vastgehouden. Voor openlijke geweldpleging kon niemand worden vastgehouden, omdat niet kan worden bewezen wie met de politie op de vuist ging. De twee vuurwapens en de twaalf messen die werden aangetroffen kunnen ook niet aan een specifiek persoon worden toegeschreven.