COC gematigd positief over homo-emancipatie

Redactie

Het gaat de goede kant op met de acceptatie van homo's, maar de strijd voor homo-emancipatie is nog lang niet voltooid. "De tolerantie van Nederlanders is in veel gevallen flinterdun", zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp bij de start van Gay Pride.

"De acceptatie neemt ieder jaar toe", ziet Bergkamp. "En ook vanuit politiek Den Haag komen hoopgevende signalen. Zo wil de regering harder optreden tegen discriminatie van homo's en hogere straffen invoeren voor geweld tegen homo's."

Toch zijn er ook een hoop signalen dat homoseksualiteit nog steeds als iets afwijkends wordt gezien. "Homo's worden vaak alleen geaccepteerd als ze zich aan de heteronorm houden. Dus mannen mogen niet te nichterig zijn, en vrouwen niet te stoer. Als homo's en lesbo's helemaal zichzelf willen zijn, blijkt de acceptatie toch minder groot te zijn."

Bergkamp wijst op de ophef die ontstond toen in Goede Tijden Slechte Tijden twee jongens zoenden. "Maar ook zien we een toename van geweldsincidenten, is het aantal zelfmoorden onder homo's nog altijd hoog en durft een derde van de homo's op het werk niet voor zijn geaardheid uit te komen."

Een belangrijk punt voor het COC is de voorlichting op basis- en middelbare scholen over homoseksualiteit. Volgens Bergkamp doet twee derde van de scholen hier nog niets aan.

"De Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid een motie aangenomen waarin scholen verplicht worden hier aandacht aan te besteden, maar minister van Onderwijs en Emancipatiezaken Marja van Bijsterveldt (CDA) voert de motie nog niet uit" zegt Bergkamp. "Zaterdag sta ik met haar op een boot tijdens de Canal Parade. Ik zal haar daar dan persoonlijk op aanspreken."

Dit weekeinde begon Amsterdam Gay Pride, met aanstaande zaterdag als hoogtepunt de botenparade door de Amsterdamse grachten. Een evenement dat niet alleen bijdraagt aan de emancipatie van homoseksualiteit, maar ook gewoon een feestje is voor homo's en lesbo's, vindt Bergkamp.

Amsterdam probeert zijn imago als 'gay capital' weer te heroveren. De afgelopen jaren kwam de klad in het uitgaansleven voor homo's en lesbo's. In de Reguliersdwarsstraat sloten veel homocafés en clubs hun deuren en internationaal verloor Amsterdam als roze stad terrein aan onder meer Berlijn en Barcelona.

Bergkamp vindt het positief dat de gemeente Amsterdam er aan werkt om deze positie van terug te krijgen. "Ondernemers en de gemeente werken er samen aan om de Reguliersdwarsstraat weer te laten bruisen. Een goede zaak."

Zorgpunt blijft de veiligheid van homo's. "Mannen durven nog steeds niet overal hand in hand over straat te gaan. Gelukkig geeft de Amsterdamse politie er prioriteit aan, en ook buiten de hoofdstad besteden politiekorpsen er aandacht aan."

En hoewel er nog veel zaken te verbeteren zijn, zijn homo's in Nederland nog altijd goed af, vindt Bergkamp. "Vergeleken met landen als Polen, Roemenië of Oeganda is Nederland echt een paradijs."


COC gematigd positief over homo-emancipatie (Foto: Novum)