Libische staatstelevisie nog in de lucht

Redactie

Ondanks dat de NAVO drie zendstations heeft verwoest met precisiebombardementen blijft de Libische staatstelevisie onverminderd uitzenden. De NAVO wilde met de verwoesting de 'terreuruitzendingen' van Moammar Gadhafi's regime stoppen, aldus het militaire bondgenootschap zaterdag.

Volgens de Libische staatsmedia zijn bij de aanval drie journalisten omgekomen, die voor de Engelstalige dienst Al-Jamahiriya zouden werken, aldus het hoofd van de dienst. Hij noemde de aanval een terroristische daad en in strijd met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Volgens de NAVO mag Gadhafi niet langer 'het Libische volk intimideren en ophitsen tot geweld tegen het volk'. "In het licht van ons mandaat om de bevolking te beschermen, moesten we wel optreden", aldus een verklaring van de NAVO, die spreekt over zorgvuldige voorbereiding om het aantal slachtoffers en langetermijnschade te beperken. Door alleen deze schotels te vernietigen, denkt de NAVO dat er na het conflict genoeg apparatuur is om opnieuw uit te zenden.

De aanval ging gepaard met een tiental explosies in het centrum van hoofdstad Tripoli, zo hoorden journalisten ter plaatse. Een presentator van de Libische tv had eerder op de avond gemeld dat het hoofdkantoor was geraakt. Hij gaf geen details.