Congreslid VS weg om seksschandaal

Redactie

Zevenvoudig Democratisch Congreslid David Wu heeft dinsdag aangekondigd af te treden. De 56-jarige politicus is verwikkeld in een seksschandaal met een 18-jarige vrouw. Wu zegt dat wat er heeft plaatsgevonden, gebeurde met wederzijdse instemming, maar de vrouw stelt dat Wu zich aan haar opdrong.

Leiders van de Democraten bereidden een onderzoek door de Ethiek-commissie van het Huis van Afgevaardigden voor, maar Wu zei het niet zo ver te willen laten komen omwille van zijn kinderen. Hij zei zijn plaats in het Congres te zullen opgeven zodra het debat over het schuldenplafond is afgerond.

Wu werd zeven keer verkozen. In 2004 werd hij ook herkozen, ondanks zijn bekentenis dat hij tientallen jaren eerder op de middelbare school had geprobeerd een ex-vriendinnetje tot seks te dwingen. De kwestie was door een politieke tegenstander opgerakeld om Wu verdacht te maken, maar de kiezers moesten er toen niets van hebben.

Wu is de tweede Democratische afgevaardigde binnen zes weken die om een sekschandaal het veld ruimt. Eerder zag Anthony Weiner uit New York zich gedwongen op te stappen nadat hij vunzige foto's van zichzelf had verspreid via Twitter.

De op Taiwan geboren Wu, die ruim een jaar geleden scheidde van zijn vrouw, werd in 1998 als eerste Chinees-Amerikaan gekozen in het Huis van Afgevaardigden. Hij stemde over het algemeen gematigd, maar sprak zich dikwijls uit over mensenrechtenschendingen in China. High-techbedrijven in zijn district waren kwaad toen hij tegen normaliseren van de handelsbetrekkingen met China stemde.


Congreslid VS weg om seksschandaal (Foto: Novum)