U2 en Pearl Jam op TIFF

dekatophetspek

Zowel U2 als Pearl Jam zal dit najaar hun opwachting maken op het Toronto International Film Festival.

Davis Guggenheim’s From The Sky Down, waarin we de totstandkoming van U2's album Achtung Baby uit 1991 kunnen volgen, zal het festival openen op 8 september, aldus de New York Times. Naast archiefbeelden zien we ook nieuwe interviews waarin de muzikale erfenis van het U2 album zal worden besproken.

Cameron Crowe’s twee uur durende documentaire Pearl Jam Twenty zal twee dagen later te zien zijn op het festival. De Oscarwinnende regisseur en journalist volgt de band al sinds hun oprichting en heeft de beschikking over meer dan 1200 uur aan oud beeldmateriaal. Daarnaast zijn er ook nieuwe interviews te zien in de documentaire waarin we Pearl Jam kunnen volgen op weg van obscuur bandje naar supersterrendom.

Pearl Jam Twenty zal vanaf 23 september in de Amerikaanse bioscopen draaien. Een kleine maand later, op 21 oktober zal de documentaire op televisie te zien zijn in het kader van de serie PBS American Masters. Columbia Records brengt op 20 september de soundtrack van de Pearl Jam film uit. Een week eerder zal een bijbehorend boek, bij elkaar geschreven door Jonathan Cohen en Mark Wilkerson, uitgebracht worden.

Het Toronto International Film Festival lijkt een goede neus voor muziekfilms te hebben. Zo maakte Bruce Springsteen's documentaire the Promise vorig jaar zijn debuut op het filmfestival.


Pearl Jam Twenty trailer