Advocaat: Breivik is krankzinnig

Harry

Anders Behring Breivik, de man die heeft bekend dat hij de aanslagen in Noorwegen heeft uitgevoerd, is waarschijnlijk krankzinnig. Dat heeft zijn advocaat Gier Lippestad dinsdag op een persconferentie gezegd. Het is volgens Lippestad nog te vroeg om te zeggen of hij voor zijn cliënt zal pleiten voor de diagnose krankzinnigheid. Wel denkt hij dat Breivik zelf in ieder geval niet voor krankzinnigheid zal pleiten, omdat hij gelooft dat hij 'de enige is die de waarheid begrijpt'.

Breivik is niet op de hoogte van het aantal mensen dat hij heeft vermoord, zei Lippestad. Ook weet hij nog niets van de publieke reactie op zijn daad. Lippestad zei dat Breivik voorafgaand aan de aanslagen drugs had genomen om 'sterk, efficiënt en alert' te zijn. Breivik heeft nog steeds het idee in oorlog te zijn en is van mening dat de 'operatie' volgens plan verloopt. De advocaat zei verder dat Breivik eigenlijk verwachte dat de politie sneller ter plaatse zou zijn en hij neergeschoten zou worden  toen hij het vuur opende op de jongeren in het jeugdkamp.

Breivik heeft bekend dat hij de bomaanslag in Oslo heeft gepleegd en een bloedbad heeft aangericht onder deelnemers aan een zomerkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eilandje Utøya, maar vindt niet dat hij een misdaad heeft gepleegd. Hij zegt dat hij Europa wilde redden van de 'moslimheerschappij'. In totaal kostten de aanslagen aan 76 mensen het leven. Met zijn  zijn acties wilde hij vooral de regerende Arbeiderspartij treffen omdat deze niets zou ondernemen tegen de islamisering van Noorwegen. Het eiland Utøya is eigendom van deze partij.

Breivik zegt lid te zijn van een organisatie met diverse cellen in westerse landen. De aanslagen in Noorwegen waren noodzakelijk, omdat het oorlog is, legde Lippestad het gedachtegoed van zijn cliënt uit. In Noorwegen zouden twee cellen zijn, in het buitenland verscheidene andere.

De chef van de recherche van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft dinsdag gemeld dat de Noorse schutter zijn manifest ook aan Duitse neonazi's heeft gestuurd. Tot de ontvangers behoort onder andere een extreem rechtse groepering in Dortmund in het Ruhrgebied. Tot nu toe gingen de Duitse autoriteiten ervan uit dat er geen connecties waren met de Noorse terrorist en Duitsland. Breivik krijgt weinig bijval voor zijn daad op de extreem rechtse internetfora. Er wordt veel afkeurende kritiek geuit op het feit dat hij jongeren als doelwit koos.

Breivik noemde in zijn manifest de meeste wereldleiders 'verraders', maar Poetin vindt hij een groots leider die respect verdient.
Poetin zelf liet via een woordvoerder weten Breivik als compleet gestoord en 'duivelsgebroed' te beschouwen.

De familie van Breivik heeft tot nu toe nog geen verzoek ingediend om hem te mogen bezoeken.

De Noorse politie is nog steeds van mening dat Breivik alleen handelde, ondanks beweringen in zijn manifest over zijn lidmaatschap van een moderne groep kruisvaarders. Toch wordt niet definitief uitgesloten dat hij medeplichtigen had.