Drie maanden cel voor doodschudden zoon

Redactie

Een man is dinsdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot drie maanden cel voor het doodschudden van zijn drie maanden oude zoon. Ook is hem een werkstraf van 240 uur opgelegd.

De man zou zijn kind eind september 2009 in Balkbrug dusdanig door elkaar hebben geschud dat de baby ernstige hersenbeschadigingen opliep, waardoor het jongetje enkele dagen later overleed. Het Openbaar Ministerie had tegen hem drie jaar cel geëist.

De verdediging stelde echter dat de vader met zijn zoon was gevallen en dat de baby daarbij buiten bewustzijn raakte. Toen de man de alarmcentrale belde, adviseerde de centralist het kind door elkaar te schudden. Het kind zou volgens de raadsman van de vader mogelijk ook door naweeën van oud letsel onwel kunnen zijn geworden.

De rechtbank acht doodslag echter bewezen. Oud letsel of een val van een geringe hoogte zou volgens deskundigen het zware hersenletsel niet hebben kunnen veroorzaken. Dat een centralist van de alarmcentrale de vader het advies zou hebben gegeven zijn zoontje door elkaar te schudden, gelooft de rechtbank niet. De man heeft daar eerder tegenstrijdige verklaringen over afgelegd.

De man is volgens een psychiater en psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar. Ook het feit dat hij moet leren leven met het gegeven dat hij zijn zoon door zijn eigen handelen heeft verloren en dat de vader mogelijk gefrustreerd was door eerdere ziekenhuisopnames van de baby, zorgen ervoor dat de rechtbank tegen de man een veel lagere straf heeft opgelegd dan geëist.