Familie en vrienden nemen afscheid van Winehouse

Redactie

Familie en vrienden hebben dinsdagmiddag een laatste groet gebracht aan Amy Winehouse. Bij de Edgwarebury begraafplaats in het noorden van Londen vond een besloten afscheidsdienst plaats voor de Britse zangeres, die zaterdag op 27-jarige leeftijd overleed.

De vader van Amy, Mitch Winehouse, sprak tijdens de dienst enkele woorden. Zijn rede eindigde met 'welterusten mijn engel, slaap zacht. Mama en papa zullen voor altijd heel veel van je houden'.

Daarnaast werden gebeden voorgedragen in het Engels en het Hebreeuws. Winehouse was van joodse afkomst. De ceremonie werd afgesloten met het nummer So Far Away van Carole King, een van Amy's favoriete nummers.

Onder anderen realityster Kelly Osbourne was aanwezig bij de plechtigheid. Ze had haar haar voor de gelegenheid opgestoken, als eerbetoon aan het markante kapsel van Winehouse. De twee waren goede vriendinnen van elkaar.

Ook Mark Ronson was van de partij, de man die het succesalbum Back to Black produceerde. Hij en de zangeres scoorden enkele jaren geleden nog een grote hit met het nummer Valerie. Daarnaast waren enkele fotografen en fans afgekomen op de begraafplaats, maar die werden op afstand gehouden.

Aansluitend op de afscheidsdienst vond de crematie plaats, in een crematorium in de Londense wijk Golders Green. Terwijl familie en vrienden arriveerden, stroomden ook fans van de zangeres, fotografen en politie toe, meldt de BBC. De toeschouwers vingen echter geen glimp op van de ambulance met het lichaam van Winehouse, die is waarschijnlijk via een andere ingang dan de hoofdingang binnengekomen.

De genodigden vertrokken na de crematie naar een nabijgelegen synagoge, voor een laatste bijeenkomst. De familie Winehouse houdt de komende twee dagen een shiva, een traditionele joodse periode van rouw.

De zangeres, die kampte met drank- en drugsproblemen, werd zaterdag dood aangetroffen in haar Londense woning. Een toxicologisch onderzoek moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak. De resultaten zijn binnen enkele weken bekend.