China: Vaticaan is onredelijk

Redactie

De woede van het Vaticaan over de wijding van Chinese katholieke bisschoppen zonder toestemming van de paus was 'uiterst onredelijk en grof'. Dat heeft de Chinese regering maandag gezegd.

Het Vaticaan heeft op basis van de niet goedgekeurde wijding gedreigd met 'excommunicatie'. Dat heeft de Chinese katholieke kerk, priesters en gelovigen ernstig gekwetst, aldus het Chinese ministerie voor religieuze zaken.

China dwong het katholieke deel van zijn bevolking in 1951 alle banden met het Vaticaan te verbreken. Katholicisme is in China alleen toegestaan in door de staat goedgekeurde kerken. Desondanks zijn miljoenen Chinezen lid van parochies die nog wel loyaal zijn aan de paus.

De spanningen tussen China en het Vaticaan zijn de afgelopen tijd verder afgelopen. Ondanks het feit dat volgens het Vaticaan de paus het alleenrecht heeft bisschoppen te wijden heeft China het afgelopen half jaar drie nieuwe bisschoppen aangewezen.

De Chinese regering zei bereid te zijn om een dialoog aan te gaan met het Vaticaan om de relatie tussen de twee landen te verbeteren. Het land houdt echter vast aan zijn recht om zelf bisschoppen te benoemen.


China: Vaticaan is onredelijk (Foto: Novum)