Juli nog vijftien millimeter van neerslagrecord

Redactie

Juli 2011 staat in de top drie van natste maanden die ooit zijn gemeten. Tot nu toe is in De Bilt 178 millimeter regen gevallen. De maand loopt op zijn eind, maar maakt nog steeds kans de natste juli van allemaal te worden, zegt een woordvoerder van weeronline.nl maandag.

De juli van 1993 met 171 millimeter is al van de derde plaats gestoten. Op de tweede plaats staat die van 1966 met 190,8 millimeter en de koploper is de juli van 1930, toen 192 millimeter viel. "Er is dus nog een kleine vijftien millimeter regen nodig om de eerste plaats te halen", zegt de woordvoerder.

De kans dat dit gebeurt, is volgens hem ongeveer vijftig procent. Er zijn de komende dagen vooral plaatselijke buien. Als die in De Bilt vallen, wordt het record gebroken.

Tot nu toe hebben de weergoden het vooral op Zuid-Holland voorzien. Daar viel al tweehonderd millimeter regen. Het oosten van Gelderland en Overijssel en het zuiden van Limburg kwamen er met rond de vijftig millimeter het genadigst vanaf. In juli valt overigens gemiddeld 81 millimeter regen.