Bedrijf verhuurt onderzeeboten

Redactie

Het Bredase bedrijf U-Boat Worx (UBW) gaat onderzeeboten verhuren aan particulieren. De vaartuigen kunnen afzakken tot een diepte van honderd meter. De passagiers zitten in een koepel met rondom zicht, zodat ze de onderwaterpanorama's en het leven onder de zeespiegel goed in beeld kunnen krijgen. Voorlopig gaat het om twee vaartuigen.

De doelgroep die het bedrijf op het oog heeft zijn particulieren, maar ook wetenschappers. De eerste reserveringen zijn al binnen, meldt UBW maandag. "Als mensen op honderd meter diepte op plekken zijn die nog niet eerder verkend zijn, voelen ze zich echte onderzoekers", vertelt Charlotte Schroots van het bedrijf.

Het bedrijf denkt dat ook professionele onderzoekers en offshorebedrijven geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Kleine onderzeebootjes zijn nogal prijzig in de aanschaf. Maar ook huren is niet voor iedereen weggelegd. De minimale huurperiode is een maand, en de vanafprijs bedraagt zo'n vijftigduizend euro.

Voor dat geld regelt UBW wel het vervoer van het scheepje over de hele wereld en wordt ook gespecialiseerd personeel meegeleverd. Ook krijgen mensen van het bedrijf een uitgebreide training van enkele weken.

Het kleine model C-Explorer 2 biedt plaats aan twee personen. In de iets grotere C-Quester 3 kunnen drie mensen de wereld onder de zeespiegel verkennen.

De door UBW geproduceerde onderzeebootjes worden aangedreven door elektromotoren op lithium-ionaccu's. Daarmee kunnen de vaartuigen tot wel zes uur onder water blijven. Wie niet goed weet waar het onder water mooi is, kan gebruikmaken van speciale routes die het bedrijf heeft uitgestippeld.


Bredaas bedrijf doet onderzeeboten in de verhuur (Foto: Novum)