Krakers terecht in vreemdelingenbewaring

Redactie

Zes krakers die na een ontruimingsactie in Amsterdam op 5 juli werden opgepakt, zijn terecht in vreemdelingenbewaring gesteld. Dat heeft de Utrechtse rechtbank maandag bepaald. Het zestal was samen met 34 andere krakers een procedure begonnen, omdat ze het er niet mee eens zijn dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hen heeft vastgezet. Ze zitten nog steeds in een cel.

Bij de ontruiming van onder meer kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht werden 143 krakers opgepakt. Van hen werden er 34 in vreemdelingenbewaring gesteld. Dit kan worden opgelegd als iemand zich niet identificeert en de voorbereiding voor de terugkeer naar zijn of haar land van afkomst belemmert.

De vreemdelingenrechter oordeelde maandag dat daar in het geval van de zes krakers sprake van is. Hun identiteit is nog niet vastgesteld omdat ze weigeren hun identiteitsbewijs te laten zien. Ze willen ook niet duidelijk maken uit welk land ze komen. Drie van hen beschikken niet over een vaste woon- en verblijfplaats.

De rechter doet volgende week maandag uitspraak in de dertig overige zaken. Vier procedures zijn ingetrokken.