Regisseur Zorba de Griek overleden

dekatophetspek

Mihalis Kakogiannis, de regisseur van Alexis Zorba, in Nederland beter bekend als Zorba de Griek, is vandaag overleden. De regisseur was na een hartaanval opgenomen in het Evangelismos-ziekenhuis. Kakogiannis was 89 jaar en woonde in Athene. 

De Grieks-Cypriotische regisseur was voornamelijk bekend van zijn arthouse bewerkingen van mythologische dramafilms zoals Ilektra (1962), The Trojan Women (1971) en Ifigeneia (1977) maar de regisseur werd wereldwijd bekend met zijn klassieker uit 1964 Alexis Zorba. Deze film leverde Kakogiannis 3 Oscars op.

Mihalis Kakogiannis wordt in 1922 geboren op Cyprus. In 1939 stuurt zijn vader hem naar Engeland om daar te gaan studeren voor advocaat. Gedurende de tweede wereldoorlog maakt hij Griekstalige programma's voor de BBC. Nadat hij in de Engelse filmindustrie geen werk kan vinden keert Kakogiannis terug naar Griekenland waar hij in 1953 debuteert met de film Windfall in Athens. Naast films maakte Mihalis Kakogiannis ook indrukwekkende documentaires zoals Attilas '74 (1975) over het Grieks-Turkse Cyprusconflict.


De 11 minuten durende trailer voor Alexis Zorba uit 1964.