Donorconferentie voor Hoorn van Afrika

Redactie

Een donorconferentie voor de door droogte getroffen Hoorn van Afrika vindt woensdag in Nairobi plaats. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties maandag bekendgemaakt. Het doel is om ruim 1,1 miljard euro in te zamelen om de hongersnood in Somalië en andere Oost-Afrikaanse landen te bestrijden.

De aankondiging werd maandag gedaan op een spoedbijeenkomst van de FAO in Rome, waar gesproken werd over de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika.

Daarnaast zijn er ook private bedrijven die proberen hun steentje bij te dragen aan de hulpverlening. Peter Bakker, voormalig directeur van TNT, zei maandag contact op te nemen met een aantal directeuren van voedsel- en transportbedrijven om te zien wat zij kunnen bijdragen aan de hulpverlening in de Hoorn van Afrika.

De Wereldbank heeft zo'n 350 miljoen euro toegezegd om de in hongersnood verkerende Oost-Afrikanen te helpen. Het geld wordt besteed aan projecten in Ethiopië, Kenia, Djibouti en Somalië, 'waar de omstandigheden het toelaten'. Daarmee refereert de Wereldbank aan de Somalische terreurgroep Al-Shabab, die ontkent dat er hongersnood heerst in Somalië en hulpverleners belet de bevolking te helpen.

"Onmiddellijke hulpverlening is onze eerste prioriteit. Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk optreden om waar mogelijk menselijk lijden te voorkomen", zei president van de Wereldbank Robert B. Zoellick. "Maar we moeten ook kijken naar langetermijnoplossingen voor het economisch herstel en de droogte." Volgens Zoellick moet de wereld investeren in 'klimaatbewuste' landbouw en speciale zaden die de droogte kunnen weerstaan.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN schat dat meer dan elf miljoen mensen in Oost-Afrika hulp nodig hebben. In sommige delen van Somalië leidt volgens de VN zelfs meer dan de helft van de bevolking aan acute ondervoeding.


Donorconferentie voor Hoorn van Afrika (Foto: Novum)