Staatsloterij krijgt eeuwenoud lot terug

Redactie

De Staatsloterij heeft maandag een eeuwenoud lot ontvangen uit handen van een 85-jarige Zaandammer. Het gaat om het op één na oudste lot in het bezit van de loterij, zegt een woordvoerder.

De Zaandammer had gehoord dat de loterij deze zomer 285 jaar bestaat en bedacht zich dat hij nog een staatslot uit 1809 in een la had liggen. Zijn vaste lotenverkoper wees erop dat dit weleens een bijzondere vondst kon zijn. De man besloot het lot als verjaardagscadeau terug te geven aan de Staatsloterij.

Hij had het ooit van zijn vader gekregen, maar hoe die eraan kwam is niet bekend. Ook is niet meer na te gaan of er ooit een prijs op is gevallen. Dat zou kunnen verklaren dat het zo lang bewaard is gebleven.

Het oudste lot in de archieven van de loterij dateert uit ongeveer 1750. De loterij werd in 1726 door de bestuurders van De Zeven Provinciën opgericht als de Generaliteitsloterij. Doel was het werven van extra fondsen en de wildgroei aan kleine illegale loterijen een halt toe te roepen.

De Staatsloterij hoopt dat meer mensen een oud lot in hun bezit hebben. "Staatsloten van na 1940 hebben we nog zat, maar echt oude loten zijn voor ons heel bijzonder." Wie een lot van voor 1900 inlevert, kan dan ook een nieuw lot in ruil verwachten. Geld wordt echter niet geboden.