Ethiopië verpacht landbouwgrond ten koste van eigen bevolking

Hukkie

Op het moment dat in veel landen geld ingezameld wordt voor noodhulp aan verhongerende mensen in onder andere Ethiopië, verpacht dat land grote delen vruchtbare landbouwgrond aan buitenlandse bedrijven. Dat heeft onderzoek van Survival International uitgewezen.

De vruchtbare grond bij de Omo-vallei wordt door de Ethiopische overheid van de lokale bevolking afgenomen en verhuurd aan landbouwbedrijven uit Korea, Maleisië en Italië, die daar produceren voor de export. De overheid ziet de inheemse stammen die in het gebied leven als 'achterlijk' en wil deze mensen graag 'omscholen' van zelfvoorzienende boeren naar plantagearbeiders. Een van de manieren om dat te doen is het bouwen van dammen in de Omo-rivier. Die voorzien de grote landbouwbedrijven van water, maar daardoor raakt de lokale bevolking verstoken van irrigatiewater en kunnen ze zelf geen gewassen meer verbouwen.

"Het tragische aan dit verhaal is dat de leefomstandigheden van deze mensen drastisch zullen verslechteren", zegt Stephen Corry, directeur van Survival International.  "Door ze te dwingen om arbeider te worden veroordeel je ze tot armoede en honger, net zoals veel van hun landgenoten".

De bewoners in de regio worden door overheidsfunctionarissen geïntimideerd om vooral niet met buitenstaanders of de pers hierover te praten. Mensen die in opstand komen tegen deze vorm van landjepik worden gevangen gezet en gemarteld, vrouwen worden verkracht.