President Malawi vervangt legerleider

Harry

President Bingu wa Mutharika van Malawi heeft zondag zijn legercommandant vervangen. De aankondiging voedt de speculaties dat hij ontevreden is over de manier waarop het leger de recente onrust in het zuidelijke Afrikaanse land heeft aangepakt. Bij demonstraties tegen de regering vielen vorige week achttien doden.

Legercommandant Marko Chiziko is nu nationaal veiligheidsadviseur. Mutharika heeft oppositieleiders verantwoordelijk gesteld voor het geweld en beschuldigt hen van verraad. Verscheidene oppositieleiders zijn na intimiderende telefoontjes van aanhangers van de partij van de president ondergedoken.

Na de begrafenis van zeven slachtoffers van het geweld werd vrijdagavond een politiebureau in de noordelijke stad Mzuzu in brand gestoken. Zeker tien agenten liepen verwondingen op, zegt de politie. Om herhaling te voorkomen hebben de autoriteiten groepsbegrafenissen verboden.

In de belangrijkste steden in Malawi waren zondag veel politieagenten en militairen op de been. Mensen die zich in groepen verplaatsten werden ondervraagd en gedwongen zich te verspreiden, zeiden ooggetuigen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft zaterdag telefonisch met president Mutharika gesproken. Hij toonde zich bedroefd over de doden en zei dat de mensenrechten van mensen die zijn opgepakt geërbiedigd moeten worden, aldus een verklaring van de VN. Groot-Brittannië heeft de ontwikkelingshulp aan Malawi al opgeschort.