Uruguay pakt Copa América

Peterselieman

Uruguay heeft voor het eerst sinds 1995 weer de Copa América gewonnen. In de finale was de ploeg van bondscoach Óscar Tabárez in Buenos Aires met 3-0 te sterk voor Paraguay. Het spitsenduo Luis Suárez en Diego Forlán (2x) nam de treffers voor hun rekening.

Het favoriet geachte Uruguay startte in het stadion van River Plate overweldigend. Binnen twee minuten kregen Suárez en Diego Lugano goede mogelijkheden, maar het tweetal verzuimde de score te openen. Een kleine tien minuten later was het toch raak. Suárez kreeg de bal enigszins gelukkig in zijn bezit, kapte zijn directe tegenstander uit en schoot via de binnenkant van de paal raak.

De halvefinalist van het vorige WK putte veel vertrouwen uit de vroege openingstreffer en ging op jacht naar een tweede treffer. Forlán bracht de 2-0 vlak voor rust op het bord. De spits, die eerder een grote kans onbenut had gelaten, schoot met links diagonaal raak.

In het tweede bedrijf moest Paraguay komen, maar La Albirroja ontbeerde de kracht om het de Uruguayanen echt moeilijk te maken. Eenmaal was Paraguay dichtbij de aansluitingstreffer, maar Nelson Valdez raakte de lat. Aan de andere kant tilde Forlán op aangeven van Suárez de marge naar drie. Het was Forláns 31e interlandgoal. Daarmee evenaarde hij topscorer aller tijden Héctor Scarone.

Door de overwinning mag Uruguay zich voor de vijftiende keer in de historie de beste van Zuid-Amerika noemen.


Forlan en Suarez schenken Uruguay Copa America (Foto: Novum)