'Beweringen James Murdoch onjuist'

Redactie

De Britse politie moet onderzoeken of James Murdoch inderdaad niets wist van afluisterpraktijken rondom boulevardblad News of the World (NotW) zoals hij dinsdag voor de Lagerhuiscommissie beweerde. Dat zegt de Britse Labour-parlementariër Tom Watson.

De voormalig juridisch adviseur van Murdoch Tom Crone en oud-redacteur van NotW Colin Myler zeggen dat ze de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch jaren geleden over een e-mail hebben verteld waarin werd gesteld dat de rotte plek binnen NotW veel groter was dan werd beweerd.

James blijft achter zijn beweringen staan, aldus Murdochs News International, maar de aantijgingen kunnen wel een knauw voor zijn geloofwaardigheid betekenen. De Murdochs hebben naar aanleiding van het afluisterschandaal al een tabloid opgeheven, twee topmanagers verloren en onder druk een miljardenbod op de Britse satellietzender BSkyB ingetrokken. James zei dinsdag niet op de hoogte te zijn van de illegale afluisterpraktijken van NotW toen hij een zeer riante schikking met Gordon Taylor goedkeurde, een van de slachtoffers van het schandaal.

News International heeft lang volgehouden dat het afluisteren zich slechts beperkte tot één verslaggever, Clive Goodman, en tot een privédetective met wie Goodman samenwerkte. Alom wordt echter betwijfeld dat dat het geval is. In een e-mail die boven water kwam tijdens de rechtsvervolging staat de transcriptie van het afgeluisterde gesprek van Taylor, opgetekend door een andere verslaggever en gemarkeerd met 'voor Neville', waarschijnlijk een verwijzing naar de hoofdverslaggever van NotW, Neville Thurlbeck. Dat wijst erop dat ook anderen bij het schandaal betrokken zijn. Als Murdoch wist van de e-mail dan zou dat impliceren dat hij de zaak in de doofpot heeft willen stoppen.

"We willen erop wijzen dat James Murdochs herinneringen over wat hem is verteld toen hij instemde met de schikking in de zaak-Gordon Taylor niet kloppen", zeiden Crone en Myler. "We hebben hem wel degelijk geïnformeerd over de e-mail 'voor Neville' die de advocaten van Gordon Taylor ons voorlegden."

Voor de Murdochs is het zaak de schade beperkt te houden. Rupert Murdochs News Corporation probeert te voorkomen dat de crisis overspringt naar de lucratievere Amerikaanse bedrijven, waaronder het Fox-netwerk, 20th Century Fox en Wall Street Journal.

Donderdag werd bekend dat Jenny Jones, lid van de commissie die toezicht houdt op de Londense politie Scotland Yard, heeft gevraagd een bewering te onderzoeken dat agenten zijn omgekocht om telefoons te 'pingen', een methode waarmee de locatie van een mobiele telefoon kan worden bepaald. Medewerkers van de opgedoekte NotW hebben volgens Jones wellicht agenten omgekocht om bepaalde mobiele telefoons te traceren.

De beschuldiging werd geuit door Sean Hoare, de voormalige verslaggever van NotW. Hoare, die in 2005 werd ontslagen, zei dat agenten driehonderd pond per tracering kregen betaald. Hoares lichaam werd maandag gevonden in zijn huis in Londen. Volgens de politie is hij niet onder verdachte omstandigheden overleden.

Wat in 2005 begon als een relatief klein afluisterschandaal toen voicemails van telefoons van leden van het koninklijk huis bleken te zijn afgeluisterd, is een crisis geworden die Murdochs media-imperium op zijn grondvesten doet schudden en die voor het ontslag van de twee hoogste politiechefs van Scotland Yard heeft gezorgd.

Ook sommige politici wordt het heet onder de voeten. Naar de voormalig woordvoerder van premier David Cameron, Andy Coulson, is donderdag opnieuw een onderzoek ingesteld toen bleek dat hij niet het hoogste niveau van 'security clearance' heeft en dat hij dus niet geheel is doorgelicht. Hoewel de zaak al jaren speelt en er ook geregeld over is bericht, kwam hij echt aan het rollen toen bekend werd dat in 2002 de telefoon van de 13-jarige vermoorde Milly Dowler is afgeluisterd toen de politie nog naar haar zocht.


'Beweringen James Murdoch onjuist' (Foto: Novum)