[Tour] Sentimentele tourdag voor Winnen

Olga Kroeders

Voor Peter Winnen is de touretappe die vandaag wordt verreden erg bijzonder vanwege de aankomst op Alpe d'Huez. De oud-wielrenner won in 1981 bij zijn tourdebuut op de 'Nederlandse berg' en herhaalde dat kunstje twee jaar later. "Het is wel een beetje een sentimentele dag natuurlijk", verklaart de gewezen klimmer. "Je hebt er zelf toch twee keer gewonnen."

Geen enkel land won meer etappes op de beroemde alp dan Nederland . "In totaal acht keer denk ik. Hij is een beetje van ons", mijmert de 53-jarige Winnen tegenover Novum Nieuws. "De Italianen zitten ons op de hielen, maar die houden we wel af voorlopig."

Joop Zoetemelk was in 1976 de eerste Nederlander die er won. Na zeges van Hennie Kuiper in de twee daaropvolgende jaren, was Zoetemelk in 1979 nogmaals de sterkste op Alpe d'Huez, die destijds twee keer werd aangedaan. Steven Rooks was er in 1988 de sterkste. Gert-Jan Theunisse zegevierde een jaar later als laatste Nederlander.

Zeven keer was een Italiaan de sterkste op Alpe d'Huez. Marco Pantani heeft nog altijd het snelheidsrecord in handen. De Piraat beklom de berg in 1997 in 37.35 minuten. De Spanjaard Carlos Sastre was in 2008 de laatste winnaar op de berg.