FIFA gaat negen doellijntechnologieën testen

RGS

De FIFA maakte gisteren bekend dat er negen doellijntechnologieën getest gaan worden om uiteindelijk met goedkeuring volgend seizoen ingevoerd te worden. De negen kandidaten zijn niet bekend gemaakt door het voetbalbestuursorgaan. De technologieën, alle negen van Europese afkomst, worden tussen september en december getest door het Swiss Federal Laboratories for Materials Sience and Technology.

De verscheidene technologieën worden grondig getest op een breed scala aan criteria, onder zowel daglicht als stadionlampen,” aldus de FIFA. De regelgevende organisatie binnen de FIFA, de International Football Association Board (IFAB), zal de resultaten in maart bestuderen. De als best geteste systemen worden dan uitgenodigd voor een tweede testronde.

Het IFAB-paneel kan dan in juli de succesvolle systemen het groene licht geven. De negen kandidaten moeten kunnen aantonen dat hun systeem “vrije schoten op doel herkent, met een vereiste 100 procent accuraatheid. Verder zijn er statische en dynamische testen met 90 procent accuraatheid vereist in de eerste testronde.

De FIFA eist ook dat de scheidsrechter binnen één seconde weet of er een doelpunt is gemaakt. “Een visueel en een vibrerend signaal zijn vereist om naar het horloge van de scheidsrechter te worden gestuurd. De arbiter moet overal het signaal kunnen ontvangen, ongeacht of hij op het veld staat of in de technische ruimte.

De president van de FIFA, Sepp Blatter, veranderde van standpunt over doellijntechnologie nadat Engeland in de tweede ronde van het WK 2010 onterecht een doelpunt afgekeurd zag worden. Blatter wil dat de technologie op het WK 2014 in Brazilië wordt toegepast. Dit plan wordt echter tegengewerkt door Michel Platini, de president van de UEFA. Platini is voorstander van het systeem met meerde scheidrechters.

Negen andere systemen waren eerder getest op het hoofdkwartier van de IFAB maar de accuraatheid werd ver beneden peil bevonden. Hawk-eye, het systeem dat wordt toegepast in tennis en cricket, heeft de uitnodiging om mee te doen afgewezen omdat hun systeem camera’s in het stadion vereist.