Akkoord eurozoneleiders over Grieks reddingsplan

Redactie

De Eurozoneleiders hebben donderdagavond tijdens de Europese top in Brussel overeenstemming bereikt over een tweede reddingsplan voor Griekenland, waarmee het financieringstekort van het noodlijdende Zuid-Europese land volledig wordt gedekt.

De officiële financiering zal oplopen tot 109 miljard euro, waarbij een netto bijdrage van de particuliere sector naar schatting 37 miljard euro zal bedragen. De looptijd van de 'steun'-leningen aan Griekenland uit de European Financial Stability Facility (EFSF) zal tevens worden uitgebreid tot een minimum van 15 jaar en een maximum van 30 jaar met een aflossingsvrije periode van 10 jaar.

"Het programma en reddingspakket waartoe nu is besloten biedt een duurzaam pad tot herstel voor Griekenland", aldus de Griekse premier George Papandreou.

Papandreou meldde tevens dat de Griekse regering vastbesloten is de macro-economische maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn om aan de eisen van het reddingspakket te voldoen.

De premier voegde er tevens aan toe dat het besluit van donderdag "een sterke boodschap van steun betekent aan het bankwezen".

Europese regeringsleiders voegden eraan toe dat de bijdrage van de particuliere sector beperkt zal worden tot Griekenland.

Jose Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, zei dat het 'glashelder' is dat de betrokkenheid van de particuliere sector een unieke oplossing is voor Griekenland.