Mensenrechtencommissie opgericht in Ivoorkust

Redactie

ABIDJAN - De Ivoriaanse president Alassane Ouattara heeft een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die mensenrechtenschendingen begaan in de nasleep van de verkiezingen eerder dit jaar moet onderzoeken. Dat heeft een woordvoerder van de Ivoriaanse regering woensdag gezegd.

Ouattara won de presidentsverkiezingen in Ivoorkust vorig jaar van toenmalig president Laurent Gbagbo. Die laatste weigerde echter af te treden, wat leidde tot wijdverspreid geweld in het land. De commissie word geacht haar bevindingen binnen zes maanden te presenteren.

Volgens de woordvoerder gaat de commissie ook de beschuldigingen aan het adres van Outtara's strijders onderzoeken. Die zijn ervan beticht na de arrestatie van Gbagbo in april vergeldingsmoorden te hebben begaan. Ouattara heeft meermaals beloofd alle mensen die misdaden hebben begaan aan te pakken, ongeacht hun politieke kleur. Zijn regering heeft echter meerdere keren beschuldigingen tegengesproken van organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch, die zeggen dat Outtara's commandanten verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen.

Tientallen leden van de vorige regering, onder wie Gbagbo en zijn vrouw, worden nog steeds vastgehouden op verschillende locaties in het noorden van Ivoorkust. Tot dusver is echter niemand uit Outtara's kamp aangehouden of een misdaad ten laste gelegd.