PVV ziet 'dekmantelpolitiek' rond Hooijmaijers

Harry

De coalitiepartijen CDA en VVD in de provincie Noord-Holland zijn bezig de affaire rond oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) onder het tapijt te schuiven en te traineren. Dat zegt Statenlid Hero Brinkman (PVV), nadat hij donderdag geen meerderheid kreeg voor het voorstel Provinciale Staten een eigen onderzoek te laten verrichten.

De 49-jarige Hooijmaijers wordt verdacht van belangenverstrengeling en corruptie, onder meer bij vastgoedprojecten. De provincie heeft zelf een onderzoek ingesteld, maar dat is volgens Brinkman 'dekmantelpolitiek'. Op verzoek van de fractievoorzitters van de PVV, 50Plus en de Ouderenpartij Noord-Holland kwamen de partijen terug van reces om het voorstel voor een onafhankelijk onderzoek te bespreken.

"CDA en VVD hebben echt een probleem", zegt Brinkman. "Zo was CDA-gedeputeerde Jaap Bond met Hooijmaijers betrokken bij de ondertekening. En de VVD heeft twee oud-gedeputeerden die van het een en ander wisten." Hij denkt dat het provinciebestuur op de hoogte was van de 'geheime deal' rondom het bouwproject Distriport.

"Alle reden voor die twee coalitiepartijen om dit onder het tapijt te schuiven", vervolgt Brinkman. "Het onderzoek van de provincie is als een slager die zijn eigen vlees keurt. En wij weten niet hoe het onderzoek eruitziet. Dit onderzoek moet heel kritisch worden bekeken." Het is volgens hem aangedragen door commissaris van de koningin Johan Remkes. "Ook een VVD'er, die de zaak wil traineren en onder het tapijt vegen."

Bond heeft volgens de PVV-politicus vorige week tijdens een vergadering gelogen over zijn betrokkenheid bij de affaire. "Wij wilden alleen een enquête houden om te beoordelen of Bond de waarheid sprak, en daarvoor tien mensen horen", zegt Brinkman. "Zelfs dat was de coalitie te gevaarlijk."