Flinke hap roet voor hardlopers bij snelweg

Redactie

Hardlopers ademen langs snelwegen vier tot tien keer meer schadelijke stoffen in dan op de schoonste punten van hun route. Langs drukke wegen in steden is dat drie keer zo veel. Dat stelt natuurorganisatie Natuur en Milieu donderdag na onderzoek naar de luchtkwaliteit langs populaire hardlooproutes in de vier grote steden.

De organisatie stelt dat een beperkt aantal oude voertuigen als brommers, bestelbusjes en vrachtwagens de grootste boosdoeners zijn. "Telkens als zo'n oude brommer of auto voorbijkomt, krijg je een flinke hap roet binnen, vergelijkbaar met iemand die de rook van een sigaret in je gezicht blaast", zegt projectleider van Natuur en Milieu Karin Blaauw.

Gemeenten zouden volgens Blaauw 'echt vieze voertuigen' moeten verbannen. Ook kunnen steden bestelbusjes en oude dieselauto's weren uit hun milieuzones, het elektrisch vervoer stimuleren en werktuigen als veeg- en graafmachines schoner maken.

Wie wil hardlopen zonder te veel schadelijke stoffen binnen te krijgen moet zo'n tweehonderd meter van snelwegen vandaan blijven, adviseert Natuur en Milieu. Ook kan beter in de vroege ochtend in plaats van na de avondspits worden gerend.